Plaats de Wereld heeft een gevarieerd workshopaanbod rond de thema's zelfvoorzienend leven en inspiratie uit andere windstreken: je kunt individueel een workshop volgen maar ook als teamuitje, vriendinnenavond of verjaardagsfeest. Geef je op voor een activiteit uit onderstaande agenda of kom met een groep op een datum die jullie past. Met minimaal 8 personen kun je op een, voor jullie geschikt moment, één van de workshops volgen.

Workshops en activiteiten 2017

Donderdag 19 oktober 19.30 – 21.30 uur Folkloristisch borduren door Dita Blom, van Blomsterstuga. Dita geeft al vele jaren les in Zweeds borduren (yllebroderi), poppen maken, vilten en wolverven. Tijdens de workshop Folkloristisch borduren maak je kennis met de belangrijkste borduursteken die je toepast in een stekenlap in de vorm van een decoratief winterornament. Deze workshop biedt na technische instructie ook veel inspiratie en voorbeelden wat je met met name wolborduurwerk aan prachtige werkstukken kunt maken. €25,- Kijk alvast op de website van de Blomsterstuga voor ideeën en inspiratie.

VOL!!! Zaterdag 4 november 10.00 – 16.00 uur Vachtvilten door Yvonne Westerhof, inititatiefnemer van Plaats de Wereld.
In de afgelopen jaren zijn er bij Plaats de Wereld al 150 schapenvachten gevilt tot prachtige vloerkleden/plaids of waar zo'n gevilte vacht ook maar voor wordt gebruikt. Tijdens de workshop leer je de basis van het natvilten en kies je een vacht die je mooi vindt. We hebben de keuze uit vachten van heideschapen, ouissant en heideschnuck en prachtige kleurschakeringen van roomwit tot donkerbruin. Vachtvilten is fysiek een flinke klus. Zie je hier tegenop dan kun je ook met z'n tweeen of als gezin één vacht vilten (extra personen die meehelpen betalen slechts €5,00) onkosten. De workshop wordt binnen in de atelierruimte gehouden en bestaat uit 3 delen: het voorbereidende uitleggen van de vacht, het vilten en tenslotte het uitspoelen. Voor de lunch brengt iedereen een gerechtje mee, zodat we hier een mooi potluckbuffetje van maken. Aan het einde van de dag ga je naar huis met een prachtig (vloer)kleed. In deze populaire workshop zijn maximaal 8 plekken, dus geef je snel op. €57,50


Zaterdag 27 januari 10.00 – 16.00 uur Ambachtelijk vlechten met takken door De Takkenvrouw, Barbara Mahler
De oorspronkelijk Zuid Duitse Barbara is een bevlogen docent als het gaat om het vlechten met wilgenstenen en takken. In het voorjaar van 2017 gaf ze voor het eerst een workshop bij Plaats de Wereld. In deze workshop leer je verschillende technieken van het vlechten met wilgentenen. De bodem, de rand, de zijkanten: ieder onderdeel van een vlechtwerk wordt met een bepaalde techniek uitgevoerd voor een stevig en duurzaam resultaat. De keuze is uit een tweetal werkstukken: een eendenbroedkooi of een mand. De workshop kost €57,50,- inclusief alle materialen, koffie/thee met wat lekkers. Voor de lunch brengt iedereen een gerechtje mee, zodat we hier een mooi potluckbuffetje van maken.


Vrijdag 2 februari 19.00 – 21.30 uur Bijenwasdoek door Yvonne Westerhof. Bijenwasdoek is een natuurlijk alternatief voor plastic in de keuken. Je kunt er voedingsmiddelen in verpakken of schalen mee afdekken. Hoe je het zelf maakt leer je in de workshop en je gaat naar huis met een leuke set doeken en het recept zodat je thuis ook aan de slag kunt. €25,00

Eventueel extra materialen zoals bijenwas en jojobaolie kun je bij ons kopen tegen meerprijs.

Zaterdag 17 februari 9.30 – 16.00 uur Visleer looien door Adrienne Pool van Visleer Natuurlijk! De huid van vissen geeft een prachtig zacht en soepel leer.Adrienne heeft het ambacht geleerd in Scandinavië en looit uitsluitend met natuurlijke looimethodes. Ze weet veel te vertellen van hoe overal ter wereld leer wordt gemaakt van vissenhuid. Tijdens deze intensieve workshop komen vier looimethodes langs en worden verschillende soorten vissenhuis gelooid. een aantal looimethoden kan in een dag, anderen duren langer. Thuis maak je deze looibewerking dus af. Adrienne heeft een overzichtelijke reader bij de workshop, zodat je zelf verder kunt experimenteren. De workshop kost €57,50,- inclusief alle materialen, koffie/thee met wat lekkers. Voor de lunch brengt iedereen een gerechtje mee, zodat we hier een mooi potluckbuffetje van maken.Voor het opvragen van informatie kun je onze contactpagina gebruiken. Geef je tijdig op want veel workshops hebben een maximum aantal deelnemers.