De dorpskeuken

Lekker groen van het seizoen wereldkeuken en Hollandse pot… Heerlijk eerlijk onbespoten, puur, fair-trade en vers geoogst. Maar vooral samen, omdat samen koken en eten zoveel leuker is dan alleen!

Een keuken om samen te koken en te eten met de oogst van de dorpstuin. Op vaste dagen in de week wordt gebakken en gekookt zodat er altijd verse koek bij de koffie is en tussen de middag soep op tafel staat. Een keer per maand is er een dorpsdiner voor mensen uit Vries en omgeving met als doel mensen bij elkaar te brengen om samen te genieten van een mooie maaltijd: want samen eten verbindt!

De uitgangspunten van de keuken zijn:

 • Eerlijk & puur
  Grondstoffen die met respect voor mens en milieu zijn geproduceerd. Eigen teelt, aangevuld met veelal biologische of fair trade grondstoffen. Hierbij geven we de voorkeur aan lokale grondstoffen (weinig vervoerskilometers) en seizoensproducten.
 • Vegetarisch
  We koken zonder vlees en vleesproducten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn aversie tegen de bio-industrie, het feit dat vleesconsumptie een grote milieubelasting is én we als educatief centrum graag laten zien dat eten zonder vlees lekker en gezond kan zijn.
 • Wereldkeuken
  We geloven dat samen koken & eten verbindt. Voedsel bereiden is een universele taal. De dorpskeuken is dan ook een plek om over taal- en cultuurgrenzen heen van elkaar te leren.
 • Gezonde voeding
  We willen een manier van koken en eten doorgeven die gezond is, voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.
 • Groene werkwijze
  We gebruiken zo min mogelijk plastic en andere milieubelastend verpakkingsmateriaal en afval wordt gescheiden en waar mogelijk hergebruikt. Voor afdekken en bewaren gebruiken we bijenwasdoek of bakjes die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook de gebruikte schoonmaakproducten zijn milieuvriendelijk. Samen willen we ontdekken hoe we een professionele keuken kunnen runnen, met een zo klein mogelijke negatieve impact op de natuur.

Iedere derde donderdag dorpsdiner.

Foto's