Verhalentheater, uit het leven gegrepen

Samen ademloos luisteren, hard lachen, verdriet delen of inspiratie opdoen. Het levensverhalentheater laat mensen vertellen en naar elkaars verhalen luisteren: Het is geïnspireerd door het concept Tenx9 dat in Noord-Ierland is bedacht.  Een mooi initiatief dat mensen probeert weer bij elkaar te brengen nadat er decennia lang strijd is gevoerd tussen de verschillende bevolkingsgroepen daar. Verhalen verbinden en geven een kijkje in de wereld van de ander, het brengt empathie, inspiratie en hoop voort. Ingrediënten die hard nodig zijn in deze tijd van polarisatie en na een periode van stilstaan en minder contacten door Covid.

Een informele sfeer, mooie live-muziek afgewisseld met verhalen die nooit langer dan tien minuten duren en natuurlijk gezelligheid en de gelegenheid om na te praten over wat je hebt gehoord.

Jouw verhaal vertellen?
We zoeken vertellers: gewone mensen die een stukje van hun leven en ervaring willen delen in de vorm van een verhaal. Iedere dag geeft verhalen, op je werk, thuis, in je familie op reis….. Het mag een bijzonder verhaal zijn of juist iets alledaags herkenbaars. Een verhaal waar je blij of ontroerd van wordt. Een verhaal waar je van kan leren of over moet nadenken, die je hoop geeft of waar je van moet huilen. Persoonlijk en waargebeurd. Geen zieltjes winnen voor een bepaalde opvatting op politiek of religieus gebied of welke andere overtuiging dan ook. We kiezen per verhalen avond een thema die je breed mag interpreteren. Bijvoorbeeld het thema “de eerste keer” of “dat had ik nou nooit verwacht”. Een team van vrijwilligers met theater-of kunstachtergrond staat klaar om je te begeleiden bij het schrijven en vertellen van jouw verhaal. Zelfs als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Als je geïnteresseerd bent en een verhaal wil vertellen kun je jezelf aanmelden via: info@mathilde-leonore.nl 

Kom je luisteren?
Iedere zes tot acht weken komen in het verhalentheater zeven tot negen mensen aan het woord om een verhaal van 10 minuten te vertellen: geboren sprekers, ervaren redenaars en mensen die voor het eerst voor publiek staan. Afhankelijk van de covid-situatie doen we dit live met publiek of digitaal per livestream. Wil je zo’n avond bijwonen? Meld je aan via onze webwinkel en doe het product: verhalenavond in je winkelmand. De toegang kost 10 euro incl. koffie/thee en wat lekkers.

Waar?
Het verhalentheater vindt plaats op ons werelderf in Vries. Soms beneden in de werkplaats, soms boven op de theaterzolder. Natuurlijk houden we ons aan de geldende corona-regels. Hier in de webwinkel zie je wanneer de volgende verhalenavond wordt gehouden.

Vertel je verhaal en laat je coachen door
een van de mensen uit dit team:

Marieke Voormolen
Ik ben al jaren lid van de vertellersgroep ‘Dorp vol Verhalen’ in Eelde en ook buiten die groep vertel ik regelmatig verhalen. Zo heb ik ervaren hoe leuk het is om verhalen te vertellen en wat je moet doen om die goed bij je publiek over te brengen.
Daarnaast heb ik de opleiding voor regisseur in het amateurtoneel gedaan en heb dat gebruikt bij allerlei projecten met jongeren en bij de Rederijkers.
Ik vind het heel leuk om mensen te coachen bij het vertellen van ‘hun’verhaal en het spelen van hun rol.

 

Wim Dijkema
1948, getrouwd, woonachtig in Zuidlaren. Sinds 1976 amateur toneelspeler. Ik heb allerlei soorten toneelervaring. Van kluchten tot drama, van kant-en-klaar Toneel, musicals, tot het zelf (vaak met anderen) maken van theaterproducties, waaronder een monoloog van drie kwartier. Ik ben ook twee jaar trainingsacteur bij de politie Noord-Nederland geweest. Sinds 2005 ben ik tevens regisseur amateurtoneel. Ik maak sinds ruim twee jaar deel uit van een Vertellersgenootschap in Eelde (zelf korte verhalen schrijven [ca. 10 minuten] en voor de eigen groep voordragen). Sinds ca. 2012 neem ik als vrijwilliger deel aan allerlei zaken bij Plaats de Wereld. Zoals toneel, poppenkast, verhalenverteller, klusser … en nog vele andere gebieden. Ik was meteen enthousiast toen Yvonne Westerhof (initiatiefneemster van Plaats de Wereld) me vroeg om potentiële vertellers te coachen. In het bijzonder deze manier van “verbinden van mensen” spreekt mij aan.