Plaats de Wereld heeft als jaarproject van mei 2023 tot mei 2024 Erfgoed & noaberschap. Er worden allerhande activiteiten georganiseerd rondom het thema persoonlijk erfgoed en noaberschap, om te koesteren en op te poetsen wat we van huis uit hebben meegekregen en wat de moeite waard is om door te geven aan toekomstige generaties. Hierbij kan het persoonlijk erfgoed van mensen van verschillende generaties en achtergronden ons ook helpen om elkaar beter te leren begrijpen en waarderen.
Gevarieerder expositie van community art en Oekraïense kunstenaar
bij Plaats de Wereld in Vries
Yuliya Zadorozhnyuk, kunstenaar uit Oekraïne zoekt naar verbinding en empathie in portretten. Door iemand in de ogen te kijken en te portretteren ontstaat verbinding en empathie. Ook schildert ze het geliefde landschap van haar jeugd in Oekraïne. Haar werk wordt gecombineerd met een community kunstproject waaraan meer dan 30 mensen meewerkten: de kunstwerken van dit project met de titel Landschap van mijn jeugd en De schorten van thuis, vertellen verhalen over hoe de wereld waarin we opgroeiden er uit zag en waar dierbare herinneringen liggen. Het werk van Yuliya en de kunstwerken van het community art project, laten zien dat terugkijken en koesteren van herinneringen ons helpt om te ontdekken wat belangrijk is en hoe we hierdoor elkaar beter leren begrijpen. Deze expositie is onderdeel van het project Erfgoed & Naoberschap van Plaats de Wereld. Meer informatie hierover is te vinden op https://plaatsdewereld.nl/activiteiten/project-sankofa/
De expositie is bij Plaats de Wereld te zien van 1 – 28 september, maandag tot vrijdag van 9.00 – 17.00 uur en op zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————
12 juni 2023 Wat hoort op een Drentse Wall of Fame? Waar zijn we trots op?
Samen met de Vereniging voor Volksvermaken Vries organiseert Plaats de Wereld deze zomer, in het kader van project Erfgoed & Naoberschap een serie kunstactiviteiten. Met zoveel mogelijk mensen, willen we ons persoonlijk en gezamenlijk erfgoed verbeelden, om te koesteren en op te poetsen wat we van huis uit hebben meegekregen én wat we de moeite waard vinden om door te geven aan toekomstige generaties. In de maand september zullen de kunstwerken worden geëxposeerd tijdens het Tweiduusterfestival op 2 september en het WK wielrennen op 23 september.
De eerste activiteit is een 4 meter lange Drentse wall of fame. Onder leiding van kunstenaar Antje Kazemier van
Art-ak uit Donderen wordt dit textielkunstwerk gemaakt dat verleden en toekomst van ons mooie Drentse landschap verbeeldt. Het is de bedoeling om het ontwerp voor dit kunstwerk met zoveel mogelijk mensen in te vullen met verschillende handwerk- en textieltechnieken.
In Hollywood staat de echte Wall of fame; met alle beroemdheden in een ster weergegeven. Ons project gaat over Drents erfgoed. Natuurlijk zijn er ook genoeg Drenten beroemd geworden maar in onze historie zien we heel weinig mensen maar vooral schapen, bomen, hunebedden en veel heide en groen. We zijn nog steeds de meest dunbevolkte provincie van Nederland[1]. Deze historie beelden we uit met behulp van ambachtelijke handwerktechnieken en met veel verbeelding. En dan de toekomst; wat willen we van het verleden meenemen en hergebruiken, vasthouden of opnieuw vormgeven? Dat gaan we samen bedenken en op de ander zijde van de Wall of fame maken.
Degenen die meedoen mogen krijgen op het eind hun eigen ster, als meewerkend kunstenaar, op onze eigen Wall of fame.
We werken vijf weken lang iedere donderdagmiddag bij Plaats de Wereld in Vries op 29 juni, 6 juni, 13 juli, 20 juli en 27 juli van 14.00-16.00 uur.
We nodigen iedereen uit om hieraan mee te doen of je nu een handwerker bent, of gewoon lekker creatief bezig wilt zijn met anderen. Wil je meedoen dan kun je terecht in de werkplaats van Plaats de Wereld, Westerstraat 26a in Vries. Geef je van tevoren op via info@plaatsdewereld.nl, in de winkel van Plaats de Wereld of bel 0592-795340. Er zijn geen kosten aan verbonden.
——————————————————————————–
12 mei 2023 Een van de eerste activiteiten: verbeeld het landschap van je jeugd in een gezamenlijk kunstwerk
Ruim 50 mensen krijgen de gelegenheid om hun landschap van hun jeugd te verbeelden in vilt of door het te schilderen. Inmiddels hebben al zo’n 30 mensen een bijdrage gemaakt.
Op woensdag 24 mei is er van 9.30 – 12.00 uur een workshop van Mathilde Leonore en Alea Hakvoort om in een van beide technieken een bijdrage voor dit kunstwerk te maken. Geef je op via https://plaatsdewereld.nl/winkel/community-kunstproject-landschap-van-je-jeugd-24-mei-2023/ om mee te doen.
———————————————————————————
10 mei 2023 Dorpsdiner: de keuken van mijn thuis!
Op donderdag 25 mei is het eerste dorpsdiner met het thema: de keuken van mijn thuis. Ditmaal de keuken van Azar uit Iran. Heb je zin om mee te komen eten of om mee te komen koken? geef je op via https://plaatsdewereld.nl/winkel/dorpsdiner-25-5-2023/en als je mee wilt helpen koken, stuur ons dan even een email: info@plaatsdewereld.nl
———————————————————————————
3 april 2023 Noaberschapscake Sankofa
Met de noaberschapscake hebben we op 1 mei ons nieuwe project Sankofa gestart, dat gaat over erfgoed en noaberschap. De 100 vrijwilligers van Plaats de Wereld hebben allemaal een startmix van de Noaberschapscake gekregen en gaan hiervan uitdelen aan noabers.
Het idee van een noaberschapscake is gebaseerd op het traditionele recept van de vriendschapscake van de Amish, in Nederland ook bekend onder de naam Herman. De traditie van deze cake, die 8 dagen nodig heeft om te rijpen, heeft alles te maken met vriendschap en verbinding: iets wat aandacht en tijd vraagt, net als deze cake.
Heb je een portie beslag gekregen: voed en verzorg dit dan met liefde en aandacht, zodat je na acht dagen beslag uit kunt delen aan je noabers en op dag 9 zelf een heerlijke cake kunt bakken. Klik hier voor het recept, daar lees je precies hoe dit in zijn werk gaat.
We hopen dat deze noaberschapscake als een lopend vuurtje doorgegeven zal worden! Veel succes!